Manuele therapie

Wat is manuele therapie?
Heeft u klachten in uw wervelkolom, armen en/of benen die gepaard gaan met pijn en het slechter kunnen bewegen van één of meerdere gewrichten? Dan kunt u baat hebben bij een behandeling door een manueeltherapeut.

Het doel van manuele therapie is enerzijds het beter laten functioneren van de gewrichten en anderzijds uw houding en bewegingen verbeteren. Hiervoor gebruikt de manueel therapeut een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast. In de volksmond wordt dit ook wel “kraken” genoemd.
De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering van de bewegingsvrijheid en/of een afname van pijn. Het behandelprogramma van de manueel therapeut bestaat verder uit het geven van goede instructies, adviezen, begeleiding en gerichte oefeningen.
Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Daarmee heeft hij/zij extra kennis opgedaan van de bewegingsmogelijkheden van het lichaam en in het bijzonder van de wervelkolom. Door de gespecialiseerde opleiding is de manueel therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van uw klachten te beoordelen. Zo kan hij/zij voor elk lichaam een oplossing op maat voorstellen.

Wat kan een manueeltherapeut voor u betekenen?
Als u pijn heeft in één of meerdere lichaamsregio’s of een gewricht slecht kunt bewegen, kan manuele therapie uitkomst bieden. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct na de behandeling merkbaar; gewrichten functioneren/bewegen beter en bewegen gaat gemakkelijker.
Voorbeelden van klachten:
– Hoofd- en nekpijn in combinatie met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom
– Nek- en schouderklachten met uitstraling naar de armen
– Lage rugklachten, al dan niet met uitstraling naar de benen
– Hoge rugklachten, al dan niet in combinatie met rib- en borstpijn
– Duizeligheid bij het bewegen van de nek
– Kaakklachten, al dan niet in combinatie met nekklachten
– Overige gewrichtsklachten vaak in combinatie met stijfheid (enkel/voet, pols/hand, elleboog en knie).
Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe uw specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak heeft u dus duidelijkheid over de verdere behandeling. U heeft geen verwijzing nodig om een afspraak te maken.

Onze manueel therapeut is:
Henk Ham
Na jarenlang als manueel therapeut alle gewrichten te hebben behandeld heeft hij zich nu gespecialiseerd in de op de kaak gerelateerde klachten.

Sinds 1 mei 2018 behandelen wij  alleen nog nieuwe patiënten die verder dan 15km. vanaf de praktijk wonen.